UKRADLI SO NAM MOTOR!

 

Nikdar si nismo mislili, da se bo to zgodilo prav nam. V Sloveniji je več kot 60.000 motorjev in možnosti, da bodo ukradli ravno našega, zelo majhne! Ampak zgodilo se je in dobilo nas je povsem nepripravljene. Še huje, pustilo nas je povsem nemočne.

Tako kot ponavadi smo se zjutraj odpravili proti garaži v Ljubljani, kjer smo imeli parkiran naš motor. Smo namreč podjetje, v katerem razvijamo produkte za povečanje varnosti na motorju in naše naprave v prvi vrsti testiramo na svojih motorjih.

Polni entuziazma in energije za nov delovni dan ob motorju smo odprli garažna vrata, ko nam je zastal dih. Motorja ni bilo v garaži.

 

Motorja ni v garaži

 

V trenutku panike smo začeli klicati preostale sodelavce. Morda je motor odpeljal kdo od njih? Ves ta čas pa se nam je v obraz smejala prevrtana ključavnica in zelo kmalu je sledilo kruto spoznanje, kaj se je preteklo noč zares zgodilo. Ukradli so nam motor!

 

Kmalu zatem smo opazili, da so vlomilci vdrli tudi v nekaj sosednjih garaž, saj so tudi tam bile ključavnice prevrtane. So vlomilci sledili našim dnevnim rutinam v garaži? So le približno vedeli, v kateri garaži varujemo motor in so vlamljali v vse garaže po vrsti, dokler ga niso našli?

 

Samo ugibali smo lahko ob tem dogodku, zato smo na pomoč poklicali pristojne organe v modrem.

Poklicali smo policijo

 

Minilo je nekaj časa in policisti so se pripeljali na kraj dogodka. V nas je tlela iskrica upanja, da nam bodo pomagali in našli naš motor. Takrat smo razvijali in se financirali iz lastnih prihrankov, zato je bila misel na izgubo motorja zelo boleča. Ne samo za denarnico, tudi za srce in prepričan sem, da se s tem lahko poistoveti prav vsak motorist.

 

Ni minilo dolgo, ko se je vse upanje razblinilo in kmalu smo ugotovili, da nam policisti ne bodo kaj prida pomagali. Pripravili so zapisnik, nas zaslišali kot morebitne storilce, ker smo opazili prevrtane ključavnice na nekaj sosednjih vratih in tukaj se je zgodba z ukradenim motorjem tudi zaključila.

 

Za nas je bilo to nesprejemljivo!

 

Motor ni bil zavarovan

 

Naš motor ni bil zavarovan proti kraji in večina motoristov ve, da so tovrstna zavarovanja zelo »težka« za denarnico. Motor je možno zavarovati proti kraji le v kombinaciji s kasko zavarovanjem, v našem primeru bi cena le-tega znašala skoraj četrtino vrednosti motorja. A v tistem trenutku bi takoj vplačali ta znesek, samo da bi se naš motor vrnil v garažo.

 

Večina motoristov je pripravljena igrati igro statističnih možnosti ravno zaradi (pre)visokih cen kasko zavarovanja motorja z vključeno krajo. Le 10% motoristov nadgradi obvezno osnovno zavarovanje AO in le peščica med temi je pripravljena popolnoma zavarovati svoj motor in temu nameniti pravo malo premoženje. A strah pred krajo motorja ostaja precej velik.

 

Verige, alarmi in drugi pripomočki za varovanje motorja niso dovolj

 

Prepuščeni sami sebi smo se lotili raziskovanja, kako lahko svoj motor zavarujemo bolje kot kadarkoli prej. Varnostne verige, ključavnice za disk in alarmne naprave lahko otežijo delo nepridipravom, same kraje pa prav zares ne morejo preprečiti. Hitreje, kot bi si lahko predstavljali, bodo nepridipravi naložili motor v kombi in že v nekaj urah bo vsaka sled za njim izbrisana.

 

Reakcijski čas je ključnega pomena in iskali smo rešitev, ki bi nam omogočila, da se v primeru kraje odzovemo karseda hitro. Zopet smo ostali brez zanesljive rešitve, saj trg ni ponujal ničesar sprejemljivega. Kmalu za tem smo se odločili, da bomo rešitev razvili sami in to na način, ki bo dostopen vsakomur. V tistih prvih trenutkih je bila to samo ideja, danes pa ponosno nosi ime Vigo, zavarovanje motorja proti kraji.

Vigo zavaruje motor pred krajo

 

Po več letih trdega dela, raziskav in testiranja smo pred dobrim letom pričeli s pilotnim projektom, ki je bil tako rekoč zadnji razvojni korak pred rojstvom Vigoboxa. Vigobox je majhna naprava, ki se pritrdi na vaš motor in motorju omogoči, da vam preko mobilne aplikacije na vašem telefonu sporoči, da je zaznal poskus kraje. Prav tako lahko preko aplikacije v vsakem trenutku preverite, kje je vaš motor in v kakšnem stanju se nahaja.

 

Vigobox je v tistih najbolj kritičnih trenutkih tudi vaš »angel varuh«. V primeru prometne nesreče samodejno na pomoč pokliče reševalce in tako poskrbi, da vam na pomoč priskočijo karseda hitro. Vsaka sekunda šteje.

 

V kolikor pa se zgodi, da vam motor čisto zares ukradejo, bo Vigobox pošiljal lokacijo vašega motorja, da mu vi in policisti lahko sledite. V primeru uspešno izpeljane kraje pa vam bo vrednost motorja povrnila Zavarovalnica Sava.

 

Boleča izkušnja

 

Boleča izkušnja nas je motivirala, da smo v prvi vrsti Vigobox razvili za nas same. Po nekaj letih in neštetih urah trdega dela pa nam je uspelo razviti napravo in prepričati prave partnerje, da lahko z Vigoboxom pomagamo še vsem ostalim kolegom motoristom.

 

Vigo zavarovanje danes za vas in vaš motor skrbi na celotnem območju geografske Evrope, kar pomeni, da na poti ne boste nikoli sami. S pogledom na enostavno mobilno aplikacijo boste lahko mirno zaspali tudi na potovanjih, saj boste vedeli, da Vigo bdi nad vašim motorjem, ko vi nabirate sveže moči za nove avanture na motorju.

 

Še vedno nam ni vseeno, smo pa bolj mirni

 

Nikoli nismo povsem preboleli, da so nam ukradli motor. Bil je naš ljubljenec, KTM Duke 690 in po neštetih urah z njim v garaži in na cesti, smo se nanj prav vsi zelo navezali. Če bi takrat že imeli Vigobox, bi morda krajo lahko preprečili ali našli našega Duka. V skrajnem primeru pa bi nam zavarovalnica povrnila tisto tržno vrednost. To bi bila velika uteha, kljub temu, da tiste prave čustvene navezanosti ne more nadomestiti noben znesek v denarju.

 

Danes je to z Vigo zavarovanjem motorja proti kraji možno že za 9€ na mesec. Majhna cena za varovanje tistega, kar vam lahko zlomi srce. Prepričan sem, da si predstavljate, kako neprijeten je občutek, ko najdeš prazno garažo. Hkrati pa sem presrečen, da mi nikoli več ne bo treba podoživeti takega razočaranja, kot tistega usodnega jutra.

 

Preverite mesečno premijo Vigo zavarovanja za vaš motor. Spodaj lahko vpišete podatke za informativni izračun premije Vigo zavarovanja motorja proti kraji in se prepričajte tudi sami, da je tudi vaš motor lahko vedno varen pred krajo.