Varnost na cesti

“Previdnost in medsebojno spoštovanje sta ključna za večjo varnost na cesti”

Intervju z Agencijo za varnost prometa (AVP)

Motoristi spadajo med ogrožene skupine udeležencev v cestnem prometu in so pogosto tudi žrtve prometnih nesreč. Ker bo motoristična sezona hitro pred vrati, je pomembno, da svoje znanje upravljanja z motorjem pravočasno obnovimo. To lahko storimo tako, da se udeležimo raznih preventivnih delavnic za motoriste. Tovrstne akcije in izobraževanja spodbujajo k večji previdnosti ter strpni in prilagojeni vožnji. Kako varnost v cestnem prometu še izboljšati in na kaj biti še posebej pozoren, pa so v intervjuju povedali strokovnjaki z Agencije za varnost prometa (AVP):

 

1. Motoristi spadajo med ranljive skupine v cestnem prometu. Kako lahko povečajo svojo vidljivost v cestnem prometu?

Silhueta motorja je ozka, zato so motoristi slabše vidni in jih drugi vozniki  pogosto spregledajo ali jim odvzamejo prednost. Že širina svinčnika v iztegnjeni roki lahko popolnoma zakrije motorista, oddaljenega 30 metrov. Zato morajo motoristi in mopedisti poskrbeti za svojo varnost in uporabljati zaščitno opremo in čelado, ki naj bo v svetlih, odsevnih in živahnih barvah. Le tako lahko povečajo svojo vidnost, hkrati pa naj imajo vedno prižgane luči. Njihovo brezhibno delovanje je zato treba preveriti pred vsakim začetkom sezone in vožnje.

 

2. Na kaj moramo biti motoristi pozorni pri preverjanju tehnične brezhibnosti motorja?

Z rednim vzdrževanjem ter vizualnim pregledom motorja pred vsako vožnjo lahko rešimo marsikatero neljubo situacijo. Pregled pred vsako vožnjo in pred pričetkom sezone naj zajema vsaj pregled osnovnih sklopov vozila: svetlobna oprema, zavore, stanje pnevmatik, kontrola zavornega olja ter verige. Skrbno je treba preveriti tudi ustreznost pnevmatik, saj je kakršnakoli poškodba lahko že nevarna. Preveriti je treba tudi delovanje zavor in se prepričati, ali so ročice nastavljene ustrezno. Prav tako je nujno preveriti nivo zavorne tekočine.

3. Kateri so po vašem mnenju največji izzivi s katerimi se motoristi srečujejo v cestnem prometu? Ocenjujete, da bi ostali udeleženci prometa lahko bili bolj strpni do motoristov?

 

Na AVP ugotavljamo, da sta za prometne nesreče, ki jih povzročijo vozniki enoslednih motornih vozil, ključna vzroka neprilagojena hitrost in nepravilna stran oziroma smer vožnje. Med pogostimi vzroki so tudi neustrezna varnostna razdalja, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje pravil o prednosti. Opažamo, da se delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč med motoristi zvišuje. V letu 2017 jih je bilo 6 odstotkov, v preteklem letu pa 14 odstotkov. Stopnjo varnosti lahko zvišamo le z doslednim upoštevanjem cestnoprometnih pravil in razmer na cesti ter s trezno vožnjo.

Obenem pa apeliramo tudi na preostale udeležence v prometu, naj bodo pozorni na motoriste, ki se jim zaradi ozke silhuete hitro izmuznejo iz vidnega polja ali notranjih in zunanjih ogledal.

4. Zakaj je pomembno, da se motoristi udeležujemo tečajev prometne varnosti?

Nekateri motoristi menijo, da tako dobro obvladajo svoje motorno kolo, da se jim ne more zgoditi nič in prav ti motoristi so najbolj pogoste žrtve prometnih nesreč. Zato je še kako pomembno, da skrbijo za svojo psihofizično pripravljenost, obnavljajo znanje in spremljajo novosti.

 

Na AVP smo v preteklem letu prav za namen boljše priprave motoristov na varno udeležbo v prometu zagotovili Skidbike sistem. To je naprava za poučevanje in trening raznovrstnih motociklističnih znanj in spretnosti, ki poteka v varnem okolju. Gre za patentirano in zaščiteno znamko, ki je edina v tem delu Evrope. Svetujemo, da vsi motoristi, tudi tisti, ki motor vozijo že dalj časa, pred vsako sezono opravijo kratek tečaj prometne varnosti in tako osvežijo svoje znanje. Tudi v prihodnjem letu bomo na AVP organizirali delavnice za motoriste, kjer se bodo lahko preizkusili na izkustveni napravi Skidbike, termini pa bodo objavljeni na spletni strani agencije.  

 

5. Za motoriste je pomembna tudi psihofizična kondicija. Kako jo motorist začetnik lahko vzpostavi ter kako jo ohranja?

Splošna psihična in fizična pripravljenost sta ključnega pomena za varno upravljanje motornega kolesa. Osredotočenost na dogajanje v prometu ter hitre in pravilne reakcije v kritičnih trenutkih dokazano rešujejo življenja. Ustrezno pripravljenost pa je treba vzdrževati tudi skozi zimsko sezono. Vzdržujemo jo lahko z raznimi aktivnostmi, s katerimi se krepimo in vzdržujemo kondicijo, ki je predvsem pomembna za dolge vožnje. Četudi motorist konec sezone motorno kolo suvereno obvladuje, del občutkov in spretnosti čez zimo »izpuhti« in jih je zato treba ponovno pridobiti. Spretnosti in občutkov pa naj ne pridobivajo na cestah, temveč na brezplačnih delavnicah varne vožnje ter treningom na namenskih površinah in pod vodstvom strokovnjakov.

 

Za voznika začetnika je vsekakor priporočljivo, da med vožnjo že vnaprej določi časovni interval za počitke. Vsekakor se priporoča postanek po uri vožnje, po potrebi pa seveda tudi prej. Upoštevati moramo tudi dejstvo, da se na vožnjo z motorjem nikakor ne smete odpraviti, če ste pretirano razburjeni npr. zaradi stresa v službi ali doma, ali če imate na splošno slab dan. Vsak izkušen motorist pa tudi sam hitro presodi, kdaj ni dovolj zbran za vožnjo motornega kolesa.

 

6. Kakšna motoristična oprema je najbolj primerna, da je motorist popolnoma varen ter viden?

Prva nujna in tudi zakonsko obvezna oprema motoristov je uporaba zaščitne motoristične čelade. Pomembna pa je tudi druga oprema, s katero bo motorist pomembno prispeval k svoji varnosti ter udobju in zdravju. To so rokavice, kombinezon, ščitnik hrbtenice, primerna obutev, kot so škornji, odsevni brezrokavnik. Za vidnost se priporoča raba svetle opreme, ki naj bo tudi odsevna, živahnih in opaznih barv.

 

7. Kateri so ključni ukrepi, s katerimi se bo stopnja nesreč voznikov enoslednih vozil zmanjšala?

Ena izmed oblik ozaveščanja so zagotovo nacionalne preventivne akcije za večjo varnost motoristov, ki jih na AVP izvajamo v sodelovanju s policijo in drugimi partnerji. V času njihovega trajanja policija izvaja tudi poostren nadzor cestnega prometa.

V preteklem letu smo v sodelovanju z Generalno policijsko upravo ter drugimi partnerji pripravili projekt »SOŽITJE ZA VEČJO VARNOST MOTORISTOV V CESTNEM PROMETU«. Namen projekta je izvajanje usposabljanj starostnikov in upokojencev po celi Sloveniji, s čimer zagotovimo, da čim dlje ostanejo samostojni, mobilni in obenem tudi varni. V mesecu septembru 2019 smo v Ljubljani izvedli delavnico, na kateri smo obravnavali tri vsebinske sklope: (1) dejavniki tveganja pri vožnji motornega kolesa, praktične izkušnje policije, (2) prikaz in preizkus sistema Skidbike – naprave za poučevanje in (3) trening različnih motociklističnih znanj in spretnosti.

Nacionalne preventivne akcije za večjo varnost motoristov na AVP izvajamo dvakrat letno. V letošnjem letu se prva se pričenja 23. marca in bo trajala 14 dni, druga pa se prične v mesecu juliju. Namen tovrstnih akcij je opozoriti motoriste in vse preostale udeležence v cestnem prometu, naj ne podcenjujejo voznih razmer, stremijo k strpni, preudarni in bolj previdni vožnji. Hkrati pa v na AVP v sodelovanju s partnerji pripravljamo brezplačne delavnice varne vožnje, na katere se bo mogoče prijaviti ob pričetku motoristične sezone. Izdali pa smo tudi dve novi zloženki, »6 motorističnih zapovedi pred novo sezono« in »Spoštovani motoristi, želite varno prispeti na cilj?«, ki opozarjata na tveganja za motoriste na cestah v Posočju.

8. Se je z ozaveščevalnimi akcijami varnost motoristov v cestnem prometu zvišala?

V avgustu 2019 smo s Policijo osnovali novo obliko preventivnih aktivnosti, in sicer smo ob ceste v Posočju, v bližini bovške policijske postaje, postavili silhuete policistov v naravni velikosti. Lokacijo smo izbrali na podlagi dejstva, da so v prvi polovici leta 2019 na tem območje življenje izgubili trije motoristi in en sopotnik na motorju. Da gre za učinkovit ukrep, pove podatek, da od avgusta dalje na tem območju ni umrl noben motorist.

 

Namen silhuet, ki so izdelane v naravni velikosti, je opozarjati voznike na nevarnosti na cestah, predvsem pa jih spodbuditi, da zmanjšajo hitrost vožnje. Agencija je oktobra 2019 na dveh lokacijah izvajala meritve s stacionarnim merilnikom hitrosti. Prvi niz meritev je bil opravljen brez uporabe postavljenih silhuet policistov, drugi pa z uporabo silhuet. Po zadnjih meritvah so ugotovili, da je imela uporaba silhuet pozitiven preventivni učinek. Vozniki so silhuete opazili in zmanjšali hitrost, kar dokazuje, da gre za učinkovit ukrep za takojšnje zmanjševanje povprečnih hitrosti. Prav tako kot povprečna hitrost, se je znižalo tudi število ugotovljenih prekrškov. Na lokaciji z omejitvijo hitrosti 40 km/h, se je število ugotovljenih prekrškov zmanjšalo za 68 odstotkov, pri omejitvi hitrosti 50 km/h pa za kar 89 odstotkov.

 

 

9. Kaj priporočate motoristom začetnikom? Kako naj se najlažje vključijo v cestni promet?

Podatki kažejo, da se je v zadnjih letih število prometnih nesreč s smrtnim izidom zgodilo v prvem letu oziroma v prvih treh letih po opravljenem izpitu, torej med tistimi, ki v svet prometa šele vstopajo ali pa so vanj vstopili pred kratkim. Od leta 2017 je obvezno opraviti program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov med motoristi, četudi so podoben program že opravili za osebno vozilo.

Agencija za varnost prometa prav vse motoriste opozarja na previdno in defenzivno vožnjo, vse voznike motornih vozil pa obenem poziva k največji možni stopnji previdnosti, strpni vožnji in medsebojnem spoštovanju. Ceste si delimo vsi udeleženci v prometu in vsi si želimo priti varno na cilj. Svetujemo, da se vsi udeleženci v prometu na ceste podajo strpno in previdno, saj smo za varnost v prometu odgovorni skupaj.

Z Vigo zavarovanjem varni na vsakem ovinku

Poleg varnosti na cesti, je najpomembnejše za vsakega motorista tudi varnost njegovega jeklenega konjička. Pred krajo ga lahko zavarujete z Vigom, ki ga namestite na motor. Vigo vas bo prek aplikacije obvestil, če se bo vaš motor premaknil, s čimer lahko preprečite krajo. Hkrati pa bo za vas poskrbel tudi v primeru nesreče. Vigov občutljiv senzor namreč zazna različne dražljaje, ki jih prejme iz okolice, in v primeru nesreče bo pravočasno poklical pomoč ter vam tako rešil življenje. 


Če smo vas s kratkim opisom prepričali, lahko na spodnji povezavi opravite informativni izračun zavarovanja in pridobite več informacij: INFORMATIVNI IZRAČUN