motoristična oprema

MOTORISTIČNA OPREMA: KAKO IZBEREM PRAVO?

Zanimivo je, ko se odpraviš na vožnjo s svojim jeklenim konjičkom, ceste pa so popolnoma prazne. V tistem trenutku takoj pomisliš, na odličen izlet – a kaj, ko se trenutno lahko vozimo le znotraj svoje občine. Naša ekipa že odšteva sekunde, kako se bomo lahko končno odpravili na vožnjo na eno izmed najlepših moto poti po Sloveniji. Zdaj, ko vsi ostajamo doma, imamo čas za zbiranje informacijo o novostih na področju motoristične opreme. Kakovostna motoristična oprema je namreč ključna za udobno in varno vožnjo.

Čelada

Čelada je edina obvezna in zakonsko predpisana motoristična oprema. Pri izbiri in nakupu prave pa si moramo vzeti čas, saj vsaka čelada ne paše na vsako glavo. Pravilna uporaba motoristične čelade pomeni, da mora biti primerne velikosti. Na glavi ne sme plesati oziroma ne sme biti pretesna.

Zunanja školjka čelade je narejena iz kompozitnih (kevlar, karbon) ali ne-kompozitnih materialov (polikarbonati). Najpomembnejši pa je vložek pod školjko, ki v primeru padca ali nesreče absorbira energijo in tako prepreči hujše poškodbe.

Na kaj biti še posebej pozoren pri izbiri čelade in zakaj nikoli ne kupujemo rabljenih čelad, pa v kratkem videu pojasnjuje Vojko Safran, inštruktor varne vožnje pri AMZS, za še več informacij pa lahko skočite še na naš FB: tukaj. 

Jakna in hlače

Kakovostna motoristična oprema vam lahko v primeru nesreče reši življenje. Motoristična oblačila pri padcu ublažijo udarce in preprečijo morebitne hujše poškodbe. Večina motorističnih jaken ima zaščito že všito na komolcih, ramenih in na hrbtu, prav tako pa imajo tudi hlače všito zaščito na kolenih in bokih.

Priporočljivo je, da pred pričetkom sezone svojo opremo dobro pregledamo in preverimo njeno ohranjenost. Z #motosvetovalcem Sašem (Yogi.si) smo pripravili video, v katerem svetuje o najnovejših trendih motorističnih oblačil ter pojasnjuje, na kaj biti posebej pozoren pri izbiri hlač in jakne.

Zaščita motorja pred krajo

Še vedno velja, da je zaščita motorja pred krajo za vsakega motorista najbolj pomembna. Če se odpravimo na izlet, ga vedno parkiramo v vidnem polju. A tudi doma smo včasih na trnih, če nas bo jekleni konjiček počakal.  “Motor lahko pred krajo zaščitimo na več načinov. Poznamo ključavnice z alarmom, na kodo, heavy wheight verige, s katerimi lahko skupaj priklenimo več motorjev, in varnostne ključavnice za opremo,” pripoveduje Sašo. Katera pa je najboljša in najučinkovitejša zaščita, pa si lahko ogledate v spodnjem filmčku.

#ostanidoma in #sklenidoma

Vsi že komaj čakamo, da se bomo lahko brez skrbi odpravili na dogodivščino z motorjem. V času izrednih razmer je pomembno, da držimo skupaj in ostajamo doma. Zato smo uredili  možnost, da lahko Vigo zavarovanje sklenete ali podaljšate kar od doma: SPLETNO SKLEPANJE VIGO

Do takrat pa #ostanidoma in #ostanizdrav 😊