Kasko v primeru kraje

Lastniki motorjev še predobro veste, da je zaščititi svoj motor res zahtevno. Zato se poslužujete različnih načinov varovanja, kot so verige, alarmi, ključavnice za diske, pokrivala in drugo. A vendar vam to ne zagotavlja, da bo vaš motor še tam, kjer ste ga pustili.

 

Sploh, ko se odpravite s svojim motorjem nekam na pot, je včasih prav mučno parkirati motor in ga tam pustiti. Ves čas se namreč sprašujete, kaj se dogaja z njim, ko vas ni zraven. Sigurno si želite, da bi obstajal način, da lahko kadarkoli preverite stanje in lokacijo vašega motorja.

 

Kraja motorja

Priznajmo si, motorji niso le naše velike igrače, pomenijo nam veliko več kot to. Zato za njih, in zase, želimo le najboljše. Tako ob sklenitvi zavarovanj vsi razmišljamo, kaj je najboljši možen nadzor nad mojim motorjem oziroma, kako se lahko zavarujem pred izgubo premoženja v obliki ljubega motorja.

 
 

Obvezno zavarovanje motorja

Z zakonom je predpisano, da morate skleniti obvezno zavarovanje vašega vozila. Pri sklenitvi zavarovanja avtomobilske odgovornosti (AO) se upošteva več parametrov, ki vplivajo na višino vaše premije:

 

– Moč motornega kolesa, kjer večja moč pomeni tudi višjo premijo

– Razmerje med močjo motorja (kW) in njegovo maso (kg), ki pokaže uporabnost in namembnost ter posebnosti motornega kolesa, ki vplivajo na višino premije

– Starost zavarovanca, kjer imajo predvsem mlajši vozniki oziroma po definiciji mladi vozniki višjo premijo

– Bonifikacija, ki se vsako leto v primeru, da ni bilo škodnih dogodkov povečuje oziroma imate sorazmerno nižjo premijo

– Drugi bonusi, v kolikor jih imate

 

Kasko zavarovanje motorja

Osnovno zavarovanje oziroma zavarovanje avtomobilske odgovornosti zadošča le za kritje škode, ki jo nenamerno povzročite drugim udeležencem nezgode. Zato se vse več motoristov odloča za kasko zavarovanje.

Z različnimi paketi kasko zavarovanja krijete škodo, ki je nastala zaradi dogodkov, ki niso odvisni od vas in jih niste mogli predvideti. Na okviru tega ste zavarovani v primeru uničenja, poškodovanja ali pa kraje motorja. V prvi vrsti pa je potrebno razločiti med osnovnim kasko zavarovanjem in dodatnim kasko zavarovanjem.

 

Splošno kasko zavarovanje

Zavarovanje splošnega kaska krije škodo zaradi uničenja ali poškodovanja zavarovanega vozila, ki nastane neodvisno od voznikove volje zaradi zunanjih vplivov. Pod to spadajo dogodki, ki nastanejo v prometu in poškodujejo vaš motor, padec ali udarec kakšnega predmeta, zdrs motorja, dogodki povezani z vremenom, kot so sneg ali ledene sveče, manifestacije in demonstracije in pa drugo.

 

Osnovno kasko zavarovanje še ne vključuje zavarovanja pred krajo

Pomembno je izpostaviti, da vaš motor v okviru splošnega kaska po navadi ni zavarovan pred krajo. Veliko motoristov ima napačno predstavo o tem, kaj zajema kasko zavarovanje in jih informacija o tem, da kraja ni vključena preseneti. Lahko pa seveda nadgradite svoje zavarovanje in za zajetno doplačilo vključite tudi zavarovanje pred krajo. Vendar pozor, več ko je vaš motor vreden, temu primerno je tudi višje kasko zavarovanje pred krajo. Vrednost vašega motorja se, tako kot pri avtomobilskih zavarovanjih, računa po Eurotaxu.

 

Ste vedeli, da v povprečju za kasko, ki vključuje tudi zavarovanje pred krajo motoristi plačujejo tudi do 30% vrednosti celotnega motorja na leto, kar pomeni, da bi samo s kasko zavarovanjem lahko v nekaj letih s tem denarjem kupili nov motor? Zato se večina ne odloči za dodatno kasko zavarovanje, saj cenovno res ni dostopno.

Zavarovanje pred krajo

Žal pa zgolj nadgradnja zavarovanja s kasko zavarovanjem ni dovolj, da je vaš motor zaščiten pred krajo. To je mogoče le ob doplačilu oziroma zavarovanju motorja s polnim kaskom. Zavarovalnice zaradi velikega števila in rizika prevar ne ponujajo cenovno dostopnega zavarovanja pred krajo.

 

Kot primer lahko dam svoj motor, ki je trenutno vreden približno 3500€. Informativno sem izračunal svoj polni kasko pri eni izmed zavarovalnic in ugotovil, da me vključno z zavarovanjem proti kraji mesečna premija stane 945€. To je skoraj tretjina cene mojega motorja na leto! Lahko si mislite, zakaj se za polni kasko nisem odločil.

 

V ta namen sta se združili ena izmed največjih zavarovalnic v regiji Zavarovalnica Sava in podjetje Movalyse. Skupaj smo razvili inovativen in tehnološko napreden način zavarovanja pred krajo, Vigo Zavarovanje.

 

Vigo zavarovanje

Do sedaj, razen v okviru dragega kaska, zavarovanje pred krajo še ni bilo mogoče. Kdorkoli se je že odločal za zavarovanje proti kraji je že spoznal, da enostavne in pa predvsem ugodne rešitve še ni. Zato smo se pri Vigu odločili, da bomo našli najboljši možen način za varovanje motorja pred krajo, ker tudi nam veliko pomenijo naši motorji in jim privoščimo samo najboljše.

 

Zato smo se združili z Zavarovalnico Sava in razvili najboljši sistem za varovanje motorja proti kraji, Vigo zavarovanje. Vigo je sestavljen iz majhne napravice Vigobox in aplikacije Vigo, ki sta povezani in skupaj omogočata varovanje motorja, v primeru kraje pa vam Zavarovalnica Sava povrne stroške ukradenega motorja.

 

Nato sem ponovno izračunal mesečno premijo za Vigo zavarovanje za moj 3500€ vreden motor in ugotovil, da me zavarovanje proti kraji stane 11€ mesečno. Vključno z osnovnim zavarovanjem oziroma AO, ki me stane 62€ na leto je moja letna premija 194€. Kljub temu, da Vigo ne krije škode, je to še vedno več kot 70% ugodneje kot polni kasko pri drugih zavarovalnicah.

Vigobox, napravica, ki rešuje vaš motor

Vigobox namestite pod sedež vašega motorja, ali na katerokoli drugo mesto na motorju, in s svojo majhnostjo je praktično neviden. Priklopite ga na akumulator, nato pa lahko nanj kratko malo pozabite. Ker je priklopljen na akumulator se njegova baterija sama polni, v primeru nizke stopnje baterije pa vas aplikacija na to opozori. V tem primeru samo prižgete motor in Vigobox se sam napolni, tako enostavno je. Brez priklapljanja in izklapljanja, nošenja domov, da se napolni in nazaj.

 

Vigo vas opozori na krajo

Ne le, da lahko kadarkoli preverite, kje je vaš motor v danem trenutku in v kakšnem stanju je, v primeru suma na krajo vas Vigo na to opozori. Dobili boste obvestilo preko aplikacije, pošljemo pa vam tudi SMS, v kolikor bi imeli izklopljene podatke. To vam da prednost, da preverite, kaj se dogaja z vašim motorjem, in na ta način lahko krajo tudi preprečite.

 

Sledenje motorju v primeru kraje

Tisti, ki ste se že kdaj srečali s krajo, kljub temu, da res upam, da se niste, verjetno poznate postopek v primeru kraje, ki pa ni ravno najbolj efektiven. Je dolgotrajen, nepoglobljen in nenatančen, obstaja pa res majhna verjetnost, da boste ukradeno dobili nazaj. Enako je pri motorjih, kjer se več kot 75% ukradenih motorjev nikdar ne vrne k svojim lastnikom.

 

Zato smo pri Vigu razvili sistem, kjer lahko spremljate, kje je vaš motor. V primeru kraje, lahko pristojnim organom pokažete, kje se motor nahaja, in s tem povečate verjetnost, da se bo vaš motor vrnil k vam.

 

SOS klic v primeru nesreče

Vigobox na podlagi sil in gibanja prepozna prometno nesrečo in avtomatsko pokliče na pomoč. Najprej referenčni center preveri, če je z vami vse vredu, in v kolikor ni avtomatsko pošlje pomoč reševalcev. To je ena izmed res pomembnih karakteristik, ki jih Vigo vključuje, saj so motoristične nesreče številčne. V evropskem povprečju smo na 7. mestu v številu nesreč na prebivalca, skupaj z Nemčijo, pa ima Nemčija 80 milijonov prebivalcev.

 

Pregled preteklih voženj

Ena izmed res ljubih karakteristik aplikacije Vigo je, da motoristi lahko pregledujete svoje vožnje, vidite traso, po kateri ste se peljali, svojo povprečno hitrost, pospeške in drugo. Na podlagi tega se vam generira povprečna ocena vožnje, ki pa jo imate samo za svoj vpogled oziroma, če želite jo lahko primerjate s prijatelji.

 

Kasko zavarovanje pred krajo

Trenutno ne obstaja boljša rešitev za varovanje motorja pred krajo. Ne le da Vigo zavaruje vaš motor na najboljši možen način, in vam Zavarovalnica Sava povrne stroške v primeru ukradenega motorja, dobite tudi druge zabavne funkcije aplikacije, nad katerimi je navdušen vsak motorist.

 

Na voljo že od 20. aprila 2019 naprej! Informativni izračun za vaš motor je na voljo na vigozavarovanje.si.