kasko zavarovanje motorja

Kako učinkovito zavarovati motor pred krajo?

“Motor ni le prevozno sredstvo – je način življenja,” pravi vsak motorist. Zato išče najbolj učinkovit način, kako svojega jeklenega konjička zavarovati pred krajo. V današnjem zapisu se bomo sprehodili čez možnosti zavarovanj za motorje, na kaj biti pozorni pri sklepanju ter kateri je najbolj učinkovit način zavarovanja motorja in motorista hkrati.  

Kaj zajema obvezno zavarovanje motorja oziroma AO zavarovanje?


Danes poznamo mnogo načinov varovanja motorjev (verige, ključavnice, nadzorne kamere), a ključnega pomena je tudi z zakonom predpisano zavarovanje oziroma zavarovanje avtomobilske odgovornosti (AO). Zavarovanje AO velja na področju celotne EU in v državah, kjer za vožnjo potrebujemo zeleno karto. Pri sklepanju tovrstnega zavarovanja se upoštevajo parametri, na podlagi katerih se določi višina premije. AO zavarovanje krije škodo, ki jo zavarovanec nenamerno povzroči tretjim osebam, in zajema:

  • kritje materialne škode: poškodbe vozil ali infrastrukture, ki nastanejo ob nesreči, zdrsu motorja, udarcu predmeta ali ob nesreči, ki jo povzroči tretja oseba;
  • kritje nematerialne škode: telesne poškodbe ali smrt; 
  • kritje škode sopotnika na motornem kolesu, ne pa vas kot voznika.

Kako se z AO zavarovanjem zavaruje motorist?


Motorist se lahko zavaruje s sklenitvijo zavarovanja AO+. Tovrstno zavarovanje krije škodo za telesne poškodbe voznika, če je ta povzročil nesrečo in je bil poškodovan. AO+ zavarovanje je za motoriste zelo priporočljivo, saj veljajo za eno izmed najbolj ranljivih skupin v cestnem prometu.

zavarovanje motorja proti kraji

Kaj je kasko zavarovanje?


Sklenitev kasko zavarovanja je priporočljivo za vsa vozila, mlajša od štirih let. Je edino zavarovanje, ki vam povrne škodo tudi v primeru, ko nesrečo povzročite sami. Pokriva vse (ne)mogoče razmere in poškodbe vozila. Poznamo: 

1. Osnovno kasko zavarovanje krije škodo, ki nastane zaradi nepredvidljivih zunanjih vplivov (prometna nesreča, zdrs, trčenje).

Pomembno: Pri osnovnem kasko zavarovanju motor po navadi ni zavarovan pred krajo. Osnovnemu kasko zavarovanju lahko priključimo t. i. delni kasko, a pozor, več ko je vaš motor vreden, višji bo znesek zavarovanja.

2. Delno kasko zavarovanje je zavarovanje pred nekaterimi nevarnostmi (kraja, vremenske razmere, vandalizem idr.), ki ga lahko sklenemo pri osnovnem AO zavarovanju ali kot dopolnilo k osnovnemu kasko zavarovanju. 

3. Polno kasko zavarovanje zajema vsa možna kritja, ki jih lahko sklenete. 

Vigo – učinkovito zavarovanje motorista in motorja


Vsesplošno je znano, da zavarovalnice zaradi visokega tveganja in prevar ne ponujajo najbolj optimalnega zavarovanja motor. Hkrati pa velja prepričanje, da telemetrična zavarovanja zavarovanca spremljajo na vsakem koraku, zaradi česar je mesečna premija lahko višja. Vigo zavarovanje pa predstavlja zavarovanje, prilagojeno ključnim potrebam motoristov, hkrati pa vključuje tudi storitve izven klasičnih zavarovalnih okvirjev. Vigo zavarovanje zajema:

Zavarovanje motorja proti kraji


Vigo zavarovanje je sestavljeno iz treh ključnih elementov, ki delujejo z roko v roki: (1) Vigobox, (2) Vigo aplikacija in (3) zavarovanje. Zavarovanec Vigobox namesti na svoje vozilo ter ga poveže z aplikacijo. S tem je uporabniku omogočen 24/7 nadzor nad motorjem, hkrati pa Vigobox zazna, če se motor nepooblaščeno premakne. Aplikacija obvesti o premiku in s hitrim ukrepanjem krajo preprečimo. V primeru, da do kraje vseeno pride, Vigobox zagotavlja podatke v realnem času. Uporabnik lahko ukradenemu motorju sledi ter ga s pomočjo policije dobi nazaj. 

Vigo rešuje življenja 


Ob pogostih motorističnih nesrečah pri reševanju življenj šteje vsaka sekunda. Vigo zavarovanje ponuja avtomatski SOS klic. Ob nesreči Vigobox v aplikacijo pošlje informacijo o nesreči, ki nemudoma preveri, če je uporabnik varen. V primeru neodzivnosti, pokliče na pomoč v SOS klicni center, ki v najkrajšem možnem času pošlje pomoč na lokacijo nesreče. Z optimizacijo reakcijskega časa, od zaznave nesreče do reševanja, Vigo rešuje življenja. 

Pregled preteklih voženj


Vigo ponuja tudi natančen sistem ocenjevanja voženj in omogoča vpogled v vzorce vožnje. Funkcija motorista spodbuja k doseganju višjega rezultata, izboljšanju vožnje in zagotavljanju večje varnosti na cesti.

Informativni izračun zavarovanja motorja proti kraji


Če smo vas s prednostmi, ki jih ponuja Vigo zavarovanje, lahko na našem spletnem mestu opravite informativni izračun zavarovanja motorja proti kraji in pridobite več informacij.

Želimo vam varno vožnjo!