Kako pozimi poskrbimo za Vigobox?

Pogosta vprašanja, ki se pojavljajo pri rokovanju z Vigoboxom v zimskem času so:

  • Ali Vigobox v stanju mirovanja izprazni akumulator?
  • Kako dolgo lahko Vigobox miruje?
  • Naj Vigobox v zimskem času odstranim z motorja?
motor, zima, zavarovanje

Zmogljivosti Vigoboxa smo testirali na več kot sto motorjih, naše ugotovitve pa so preverili tudi strokovnjaki v centru BMW Motorrad Slovenija. Kakšni so rezultati testiranja naše ekipe in centra BMW si lahko preberete v nadaljevanju. 

Vigobox ima lastno baterijo. Stanje napolnjenosti lahko uporabnik preveri v Vigo aplikaciji. Ko motor miruje, je Vigobox v spečem stanju in ob tem akumulatorja ne prazni, saj je njegova poraba je manj kot 1mA na 12V. Baterija Vigoboxa bo ostala polna do 2 meseca.

Priporočamo, da v zimskem času, Vigo odstranite z akumulatorja, a ga vseeno ohranite na motorju. Če bo baterija Vigoboxa dosegla nizko raven, vas bo aplikacija o tem pravočasno obvestila.

5 nasvetov za pravilno vzdrževanje akumulatorja

Za pravilno delovanje Vigoboxa in celotnega motorja je ključnega pomena delujoč in dobro ohranjen akumulator. Poznamo dve vrsti akumulatorjev za motor: (1) klasični akumulator s tekočim elektrolitom in (2) gel akumulator za motorna kolesa, ki dodatnega vzdrževanja ne potrebuje. V povprečju je življenjska doba akumulatorja od tri do pet let, ob pravilnem vzdrževanju pa tudi kakšno leto več. Pri skrbi za akumulator moramo upoštevati naslednje

  1. Preverite stanje tekočine v akumulatorju. Pri klasičnem akumulatorju je pomembno,  da so celice v akumulatorju vedno prekrite s tekočino (destilirano vodo).
  2. Poskrbite, da bo akumulator čist. Če na vrhnji strani akumulatorja, okoli terminalov, opazite spremembe, pomeni, da pušča kislina. V takšnem primeru se primerno zaščitite in jo očistite s to namenjenimi sredstvi.
  3. Preverite kable, objemke vezja in vijake. Za pravilno delovanje ne smejo biti poškodovani, hkrati pa morajo biti pravilno pritrjeni.
  4. Akumulator naj bo suh, pozimi pa shranjen na toplejšem mestu. 
  5. Akumulator naj bo poln. Za ohranjanje napolnjenosti akumulatorja je priporočljivo, da se tudi pozimi ob lepem vremenu odpravite na krajšo vožnjo in se tako izognete nevšečnostim. Nekateri proizvajalci akumulatorjev celo priporočajo polnjenje na 14 dni. V primeru, da v zimskem času akumulator odstranite z motorja, ga lahko priključite na vzdrževalno napravo oziroma polnilec. 
Kako pa vi čez zimo poskrbite za svojega jeklenega konjička in akumulator? Obiščite našo Facebook skupino in delite svoje izkušnje z nami.
 

Želimo vam varno vožnjo!