GPS navigacija za motor ali navigacija na pametnem telefonu

Motoristi radi odkrivamo nove poti z motorjem. Nekateri se za to ne odpravijo daleč od udobja Slovenije, spet drugi komaj čakajo, da uzrejo lepote preko slovenskih meja. Ne glede na to, kje vam je ljubše, za pot večkrat potrebujete vodnika. Naj si bo to vaš prijatelj, ki pot pozna kot lastni žep, ali tehnologija, ki vas vodi po željeni poti. Za slednje zagotovo uporabljate GPS navigacijo ali svoj pametni telefon.

V kolikor niste eden tistih, ki še vedno uporabljajo tiskane zemljevide in s prstom drsite po označenih cestah, vas bo naš današnji blog zagotovo zanimal. Preverili bomo, kako delujejo različni tipi navigacije in katero izbrati za idealnega sopotnika na naslednji avanturi z motorjem.

 

GPS navigacija za motorje

 

Namenska GPS naprava za motorje je prirejena tako, da optimalno deluje v različnih vremenskih pogojih in temperaturnih spremembah ter vibracijah na motorju. Kljub vsemu mora ostati kar se da natančna. Že zaradi teh dejstev, je GPS navigacija za motorje zares kompleksna in izjemna tehnologija.

 

Zaradi stalnih tehnoloških izboljšav je navigacija na pametnih telefonih postala velika konkurenca. V kolikor ne veste, za katero bi se odločili, vam bodo informacije o prednostih in pomanjkljivostih obeh zagotovo prišle prav.

Posodabljanje zemljevidov

GPS navigacija za motor ima to prednost, da so zemljevidi že predhodno naloženi na sami napravi. To pomeni, da za delovanje ne potrebujete internetne povezave. Ta prednost pa je istočasno lahko tudi pomanjkljivost, če zemljevidi niso posodobljeni.

 

Na drugi strani pametni telefoni rešujejo prav to zagato, saj posodabljajo zemljevide v realnem času preko mobilnega omrežja. Žal to pomeni, da ob izgubi mobilnega signala na telefonu, izgubite tudi navigacijo. Res si ne želite obtičati na neznani lokaciji, brez možnosti, da ugotovite, kje se nahajate. V tem primeru bi se sam raje odločil za namensko GPS navigacijo za motor, kjer se vam to ne more zgoditi.

Nekateri pametni telefoni že imajo to možnost, da si zemljevide naložite vnaprej in jih uporabljate tudi brez mobilnega signala. Obstajajo tudi mobilne aplikacije, ki to omogočajo in hkrati zelo natančno spremljajo vašo lokacijo. Dober primer je mobilna aplikacija maps.me. Ste jo že kdaj preizkusili?

 

Natančnost signala

Obstaja bitka med proizvajalci GPS navigacije za motorje in proizvajalci pametnih telefonov, ki vsak na svojem koncu trdijo, da je njihova naprava bolj natančna. Smiselno bi bilo, da bi bila naprava, ki je namensko narejena za spremljanje GPS lokacije tudi boljša. Iz lastnih izkušenj nisem opazil kakšne bistvene razlike v natančnosti lokacije med namensko GPS navigacijsko napravo in tisto, na pametnem telefonu.

 

Prometne informacije v realnem času

V vsakem trenutku se na cesti lahko zgodi nekaj nepredvidljivega in dobro je, da smo o tem obveščeni. Če se nam nekam mudi, si res ne želimo obtičati v prometu samo zato, ker tega nismo izvedeli pravočasno. Vprašanje je, katera naprava nas o tem obvesti bolje in hitreje?

GPS navigacija za motor prejema tovrstne informacije preko namenske infrastrukture ob cestah. V zadnjih letih se je ta precej izboljšala in je tudi zelo hitra. Na drugi strani se navigacija za pametni telefon zanaša na mobilno povezavo, kar lahko predstavlja težavo. Na določenih cestnih odsekih je signal namreč šibkejši, kar vpliva tudi na pošiljanje prometnih informacij v realnem času.

 

Vzdržljivost naprav

Prav pri vzdžljivosti se obe napravi najbolj razlikujeta. GPS navigacija za motorje je namreč posebej narejena za močnejše tresljaje, različne vremenske vplive, prah in še druge faktorje. Poleg tega pa deluje na dotik tudi z motorističnimi rokavicami.

Ravno nasprotno ima navigacija za pametni telefon motoriste malo manj v mislih, saj se boste morali bolj potruditi pri sami uporabi. Ne samo to, da jo boste z rokavicami na pametnem telefonu težje upravljali, tudi sam telefon je bolj občutljiv na tresljaje. Potrebna bo tudi kakšna dodatna zaščita, da se pametni telefon med uporabo na motorju ne zmoči ali poškoduje.

 

Odvisno je od vaše motoristične poti

Sam se bolj nagibam k GPS navigaciji za motor, saj je bolj primerna za uporabo na motorju. Pogosto je temu primerna tudi cena, ki lahko včasih predstavlja pravo malo bogastvo. Je pa res, da pametni telefon tako ali tako že imate, torej z navigacijo ne boste imeli dodatnih stroškov.

Ne le cena, v kolikor se vozite samo po urbanih območjih in se ne odpravljate na daljše poti, morda ni zares potrebe po GPS navigaciji za motor. Ta je zlata vredna, če greste na daljšo pot z motorjem, kjer boste vozili motor v različnih vremenskih razmerah in bo navigacija tudi bolj izpostavljena. Hkrati pa obstaja večja verjetnost, da boste lahko navigirali tudi takrat, ko boste izgubili mobilni signal.

 

Vigobox kot popoln sopotnik na motorju

Vigobox ni naprava, ki jo uporabljate za navigacijo. Je majhna škatlica, ki se jo pritrdi na motor in poveže z mobilno aplikacijo, da varuje vaš motor pred krajo. Pri tem uporablja mnogo funkcij, ki so pomembne pri navigacijskih napravah in aplikacijah.

 

Vigobox vam javi, kdaj se vaš motor nepooblaščeno premakne in če je ukraden, lahko spremljate njegovo lokacijo. Hkrati lahko preko mobilne aplikacije spremljate svoje pretekle vožnje, ki se na aplikaciji izrišejo s pomočjo podatkov o GPS signalu.

Potrudili smo se in razvili napravo, ki za svoje aktivno delovanje ne potrebuje veliko mobilnih podatkov. Že zelo šibek signal zadostuje za pošiljanje podatkov. Prav zaradi natančnosti delovanja in izjemne GPS tehnologije boste imeli svoj motor vedno pod nadzorom.

 

Ne le to, v primeru prometne nesreče bo Vigobox nesrečo zaznal in samodejno poklical na pomoč reševalce. Vključen je torej samodejni SOS klic, ki brez GPS tehnologije ne bi bil mogoč.

 

Več o Vigo zavarovanju in kako vam Zavarovalnica Sava v primeru ukradenega motorja povrne vrednost odtujenega motorja, pa si lahko preberete na www.vigozavarovanje.si.