AS Domžale_motorbike ride

AS Domžale – Ultimativen nasvet pred nakupom novega (ali rabljenega) motorja

Vožnja z motorjem je en izmed najbolj neverjetnih občutkov na svetu. Ko na obrazu čutiš veter in nad seboj vidiš modro nebo brez oblačkov se počutiš popolnoma svobodnega. 

Nakup motorja pa mora biti premišljen. Najpomembneje je, da izberemo kakovosten motor, ki je varen in udoben. V moto centru AS Domžale lahko naročimo popolnoma novega, ali pa kupimo rabljenega. Ker je naš sodelavec ravno naročil nov motor, smo izkoristili priložnost in v AS Domžale povprašali, kako naj se kupec loti izbire in nakupa motorja 😉

1. Kako izberem pravi motor zase? 

Naši strokovnjaki v AS Domžale svetujejo, da kupec motocikel vedno izbira glede na svoje vozne sposobnosti, na svojo višino in seveda tudi finančno pripravljenost. Motorist si mora najprej odgovoriti na vprašanje, kakšna vrsta vožnje ga zanima. Če ga zanimajo daljša potovanja, so primerni potovalni enduro motorji, za vožnjo po mestu je najboljša izbira skuter, če si želi motor izključno za vožnjo po dirkališču, so primerna športna ali dirkalna motorna kolesa.

2. Veliko motoristov se odloči za nakup rabljenega motorja. Na kaj moram biti pozoren pri prvem stiku s prodajalcem? Kateri so ključni podatki, ki jih moram kot kupec dobiti pred nakupom?

Pri nakupu rabljenega motocikla mora kupec paziti na veliko stvari. H takšnemu nakupu naj pristopi na enak način, kot če bi kupoval nov motor. Če prodajalec trdi, da vodi elektronsko servisne intervale, naj kupec zahteva izpis le teh. Le tako lahko pred nakupom ugotovite, kakšno je dejansko stanje kilometrov. Boljše je več znanih kilometrov kot manj. 

Pomemben je tudi izgled motocikla. Preveriti je treba kolikšna je obrabljenost ključnih delov, kot so pnevmatike, veriga, stopalke in ročice. Zelo pomembna pa je tudi zgodovina vzdrževanja. Z znanim lastništvom in servisno knjigo je nakup namreč manj tvegan. Če kupec ni vešč kupovanja rabljenega motornega kolesa je koristno, če si motor ogleda tudi serviser ali nekdo, ki se z motorji srečuje vsak dan. 

3. Ali lahko rabljen motor kupim tudi v AS Domžale?

Tako je, rabljena motorna vozila imamo na voljo tudi v našem salonu. Ti so praviloma pregledani že ob sprejemu. Prepričamo se tudi, da je vozilo tehnično brezhibno in da prodajalec predloži vso potrebno dokumentacijo – servisna knjižica, zadnji račun, homologacija, prometno dovoljenje, rezervni ključi. Za rabljen motocikel praviloma ne ponujamo testnih voženj, ker so odjavljeni iz prometa. Tu se kupec odloči na podlagi svojih zahtev in nasvetov naših prodajalcev. Če pa rabljen motor kupuje drugje, je testna vožnja ključna. 

4. Kako poteka postopek od naročila do trenutka, ko motor prispe v poslovalnico?

S stranko se najprej pogovorimo o njenih pričakovanjih ter kakšen motor si želi. Pred vsakim nakupom priporočamo tudi testno vožnjo, ki je v našem salonu na voljo od konca marca in do oktobra. Testna vožnja je lahko pomemben dejavnik pred nakupom, saj večinoma prav ta kupca prepriča o izbiri pravega modela motocikla. Marsikdo se za nakup odloči tudi brez predhodnega preizkušanja, kar pa ni najboljše. Opažamo pa, da se stranke zadnja leta vedno več odločajo za preizkus. To jim končno odločitev precej olajša.  

Ob naročilu motocikla v AS Domžale se s stranko dogovorimo za avans, s čimer se potrdi rezervacija motocikla. Ponujamo tudi možnosti financiranja – kredit in leasing, ki ga lahko za stranko uredimo v naši poslovalnici. Večinoma prevzem motocikla ni možen takoj, saj je datum prevzema odvisen tudi od izbire dodatne opreme, ki jo v našem salonu tudi namestimo na motor.

5. Kako motor prispe v poslovalnico in kako poteka sestavljanje? Kaj mu dodate med sestavljanjem?

Nov motocikel v center AS Domžale prispe v kovinskem zaboju. V delavnici nato zmontiramo pnevmatike ter namestimo dodatno opremo. Aktiviramo akumulator in na željo stranke lahko namestimo tudi Vigobox. Na koncu preverimo še vse tekočine in natočimo gorivo. Ko je motor pripravljen ga mehanik pelje na testno vožnjo, da potrdi, če vse deluje, kot predpisano.

AS Domžale servis

Kako najbolj učinkovito zavarujem motor in sebe?

Po zakonu velja, da moramo vsako vozilo zavarovati z zavarovanjem avtomobilske odgovornosti (AO), kateremu lahko priključimo še AO+ in kasko. Če na primer sklenemo osnovno kasko zavarovanje pa moramo imeti v mislih, da v tem primeru motor ni zavarovan pred krajo. Iz tega razloga lahko dodatno sklenemo še delni kasko, ki se določi na podlagi nabavnega zneska motorja. Ker so ti zneski precej visoki, se veliko voznikov za to ne odloči.

Motor pa lahko ugodno pred krajo zavarujete z Vigo zavarovanjem. Sklenete ga lahko tudi, če imate AO in kasko sklenjena pri drugi zavarovalnici. Poleg zavarovanja motorja proti kraji, pa Vigo ponuja tudi avtomatski SOS klic v primeru nesreče.

Zanimiva funkcija pa je tudi ocenjevanje voženj, ki vas bo spodbudila k bolj varni in odgovorni vožnji. 

Informativni izračun mesečne premije lahko opravite TUKAJ.

P.S. Če motor kupujete v AS Domžale, lahko Vigo zavarovanje sklenete tudi tam 😉
P.S. #2: Vsi uporabniki Vigo zavarovanja imate pri nakupu moto opreme v AS Domžale 10% popust. 

AS Domžale Honda