7 nasvetov proti kraji motorja

Nekega lepega sončnega jutra pogledaš skozi okno in ne moreš si pomagati, da ne bi skočil v svojo motoristično opremo. Nato pa ŠOK! Tvojega motorja ni več tam, kjer si ga parkiral. Tatovi so ga čez noč ukradli. Kar naenkrat se ti v mislih zavrtijo vse ideje, kaj vse bi lahko naredil, da bi preprečil tatvino. Na žalost prepozno!

Kadar se pogovarjam z motoristi, se dotaknemo teme o varnosti motorja. Iskreno: ne poznam motorista, ki ne bi najprej pomislil na varnost svoje najbolj cenjene lastnine. Ne vem, če obstaja kaj hujšega od spoznanja, da so ti ukradli motor. Tvoj motor!

 

Kaj lahko narediš za večjo varnost svojega motorja? Kako lahko preprečiš, da ga nepridipravi ukradejo? Če kraje že ne moreš preprečiti – kaj lahko sploh narediš, da bi lopovi morda dvakrat premislili, predenj se lotijo tvojega jeklenega konjička? 

V zadnjih nekaj letih se je število ukradenih motorjev znatno povečalo, zato je še toliko bolj pomembno, da za večjo varnost svojega motorja izkoristiš vse trike, ki so na voljo. V nadaljevanju spoznaj 7 načinov, ki bodo odvrnili nepridiprave od kraje tvojega motorja, ali pa jim delo zelo otežili. Nikakor ne spreglej inovativne rešitve, ki bo varnost tvojega motorja končno pripeljala v 21. stoletje.

 
 

#1 Pokrivalo za motor je en izmed najbolj osnovnih, a večkrat spregledanih načinov varovanja

 

Morda se ta ideja sprva zdi nesmiselna, a če motor pokriješ s pokrivalom, ne bo vzbujal tako velike pozornosti, kot sicer. Vse, kar lahko skrije lepoto tvojega dvokolesnika, pripomore k temu, da ga bo nepridiprav spregledal. Morda celo do te mere, da ne bo niti pomislili, da se pod pokrivalom skriva motor.

Če se v bližini nahaja še kakšen drug motor, bodo tat hitreje opazili »tistega drugega«, saj je tvoj motor skrit pod neprivlačnim pokrivalom.

 
 

#2 Tatovi bodo o kraji motorja premislili dvakrat, če bodo v bližini videli nadzorne kamere

Če motor parkiraš v skupnih garažah vašega bloka, ali še huje, pred blokom, je tvoj dvokolesnik lahko zelo lahka tarča za tatove.

Se sprašuješ, zakaj ravno v teh primerih? Tatovi mnogokrat dlje časa opazujejo tvoje navade. Z opazovanji na daljši rok lažje ocenijo, kdaj je krajo najbolj “varno” izpeljati. Na tak način dobijo informacije, kdaj po navadi prihajaš domov, kdaj dom zapustiš in tako naprej …

Nadzorni sistem, ali celo samo maketa kamere bo tatove prisilila k razmisleku, če lahko motor sploh ukradejo. Zapomni si, njihova svoboda stoji na kocki, zato se bodo morda ob prisotnosti kamere odločili za drugačno, za njih bolj varno opcijo kraje motorja. Nekje drugje. 

 

Vsak tat si bo raje za tarčo izbral motor, ki je slabše zavarovan. Poskrbi, da bo tvoj motor bolj zavarovan, kot katerikoli drugi v neposredni bližini.

 
 

#3 V garaži montiraj »sidro« za večjo varnost motorja

 

Če predvidevaš, da je tvoj motor varen pred krajo, ker je parkiran v garaži, se motiš. Tatovi so dandanes pripravljeni na marsikateri izziv. V kolikor poznajo tvojo vsakodnevno rutino, je to skoraj tako, kot da bi imeli ključ do garaže.

Najučinkovitejši ukrep pred krajo je zagotovo ta, da jim krajo otežiš oziroma podaljšaš čas kraje. To je skoraj edini način, da tatove prisiliš v razmislek, če se je odo sploh lotili. Če je motor zaklenjen z verigo, ki je hkrati vpeta tudi v »sidro«, jo bodo morali najprej prerezati.

 

#4 Kjerkoli parkiraš motor se potrudi in ga parkiraj na čim težje dostopnem mestu

Smiselno, kajne? Bolj kot se moraš sam truditi, da prideš do mesta, kjer boš pustil motor, težje bo tudi tatovom. Posledično ga bodo ukradli precej težje.

Prepričaj jih, da se jim tveganje enostavno ne izplača, saj bo celoten proces trajal predolgo. Vem, tudi ti se boš z vsemi napori boril, da motor izvlečeš iz težko dostopnega mesta, ampak bolje se potruditi, kot pa pot domov z avtobusom. Lepo, se strinjava!

 

#5 Ključavnica za zavorne diske podaljša čas, ki ga tat potrebuje za krajo

Spretni tatovi lahko odklenejo ali uničijo ključavnico že v nekaj minutah, če ne celo v nekaj sekundah. Nekateri pa enostavno odstranijo celotno sprednje kolo.

Sprednje kolo lahko odstranijo hitreje kot zadnje, a to še ni razlog za veselje. Izkušeni tatovi bodo brez velikih naporov odstranili tudi zadnje kolo. Mnoge osnovne ključavnice se lahko uniči ali odklene s precej enostavnim orodjem.

 

#6 Varnostna veriga ni garancija za varnost pred krajo

Najslabša možnost varovanja motorja je, da verigo prikleneš na sprednje kolo. Enako kot že omenjeno pri ključavnici za zavorne diske – tat bo imel manj dela, če jo bo moral odstraniti le s sprednjega kolesa. 

Slaba praksa je tudi, če je varnostna veriga na motor priklenjena  zelo ohlapno. Verigo vedno namesti čimbolj tesno na motor in poskrbi, da ključavnica ne bo ležala na tleh. Le nekaj udarcev s kladivom je potrebnih, da jo razbiješ. Če bo ključavnica dvignjena od tal, bo težko udrihati po njej, brez, da bi poškodoval motor. Če se bodo tatovi lotili varnostne verige z »brusilko«, bodo prav tako potrebovali precej več časa, da jo prerežejo, če bo pritrjena tesno ob motor.

 

#7 Alarmne naprave privabijo pozornost, a mnogi ljudje le redko reagirajo na zvok

Tisti, ki živimo v strnjenih naseljih, smo sigurno večkrat slišali zvok alarmne naprave. Sedaj pa iskreno – kolikokrat si slišal zvok alarma in kolikokrat si dejansko šel preverit, kaj se dogaja?

Torej, če nisi slišal in prepoznal alarma na svojem motorju, se ne zanašaj na to, da bo reagiral kdo drug. Kljub temu, da naj bi zvok alarmne naprave privabil pozornost, se večina ljudi, ki niso v neposredni bližini, na alarm sploh ne odzove.

Če boš prepoznal zvok svoje alarmne naprave, boš sigurno tekel k motorju in preveril, kaj jo je sprožilo.  A ko te ni v bližini, ne računaj na pomoč drugih. Razlog je očiten – bi ti tvegal srečanje z nepridipravom in ga ujel v kočljivi situaciji, s tem pa ogrozil svojo varnost?

Velikokrat tatovi niso sami na delu. Medtem ko eden krade, drugi opazuje okolico in ustrahuje tiste, ki se ozirajo na mesto zločina. Večina se jih ustraši. Tudi če nekdo o dogodku obvesti policijo, bo na prizorišče zelo verjetno prišla prepozno. Ne razumi me narobe. Alarmna naprava zagotovo pomaga pri varovanju motorja, saj bodo tatovi morda raje izbrali motor, ki je manj varovan.

 

Ali obstaja popolna zaščita proti kraji motorja?

Na žalost te bo odgovor razočaral. Popolna zaščita žal ne obstaja in noben izdelek ne more zagotoviti 100% varnosti. Nepridipravi so v preteklosti našli način, da so vdrli tudi v najbolj varovane objekte, zato si lahko prepričan, da bodo našli način, kako se prebiti skozi vse varnostne dodatke na tvojem motorju. Če se bodo odločili, jim bo uspelo.

Najpomembnejše je, da za varnost svojega motorja poskrbiš, kar najbolje. Naredi vse, kar je v tvoji moči, da tatovom otežiš delo in podaljšaš čas, ki ga bodo potrebovali za krajo. Če boš poskrbel, da tvoj motor ne bo najbolj očitna izbira zanje, si naredil največ, kar lahko. 

Konec koncev igrajo tatovi igro rizika. Tehtajo možnosti uspeha in iščejo način, ki bo za njih najmanj tvegan. Vsakič bodo dobro premislili, če je kraja motorja vredna tveganja.

 

Prihodnost varnosti motorja je v skrajšanju reakcijskega časa v primeru kraje in povečanju možnosti, da ukraden motor najdeš.

Tehnologija se razvija in z razvojem se na trg prebijajo tudi nove rešitve. Najbolj očitna in nujna sprememba je skrajšati proces pretoka informacij o dogodku kraje pooblaščenim organom in zmanjšati njihov reakcijski čas. Pomisli, da bi lahko tvoj motor sam poklical na pomoč, ko zazna, da ga želi nekdo odtujiti.

Zelo pomembna je tudi sledljivost ukradenega vozila. Inovativni pristopi in tehnologija, ki zagotavlja bolj natančno lokacijo vozil, lahko možnosti, da ukraden motor ponovno najdemo, zvišajo. 

Te že zanima, kaj imam v mislih? Spoznaj VIGO zavarovanje za motor, kjer poleg naprave, s katero lahko dobiš vse zgoraj naštete funkcionalnosti, dobiš še zavarovanje proti kraji. 

Če želiš o tej inovativni rešitvi in zavarovanju motorja proti kraji izvedeti več, spodaj oddaj svojo e-pošto. Po elektronski pošti te bomo obvestili, kako lahko preveriš ponudbo za zavarovanje za točno tvoj motor.

Prepričan sem, da si mnogo rešitev za večjo varnost tvojega motorja že poznal. Morda si samo osvežil znanje o vseh možnostih, še bolje pa je, če si se iz tega tudi kaj naučil.

Dovolj govorjenja, čas je za »furo«! Srečno in varno vožnjo ti želim!