7 nasvetov proti kraji motorja

Nekega lepega sončnega jutra pogledaš skozi okno in ne moreš si pomagati, da ne bi skočil v svojo motoristično opremo. Nato pa ŠOK! Tvojega motorja ni več tam, kjer si ga parkiral. Tatovi so ga čez noč ukradli. Kar naenkrat se ti v mislih zavrtijo vse ideje, kaj vse bi lahko naredil, da bi preprečil tatvino. Nažalost prepozno!

Mnogokrat, ko se pogovarjam z motoristi, se dotaknemo teme o varnosti motorja. In iskreno, ne poznam motorista, ki ne bi pomislil na varnost svoje najbolj cenjene lastnine. Ne vem če obstaja kaj hujšega od spoznanja, da so ti ukradli motor. Tvoj motor!

 

Kaj pa lahko narediš za večjo varnost svojega motorja? Kako lahko preprečiš, da ga nepridipravi ukradejo? Če že ne moreš preprečiti kraje, kaj lahko narediš, da bi lopovi morda dvakrat premislili, če se bodo lotili prav tvojega? V zadnjih nekaj letih se je število ukradenih motorjev znatno povečalo, zato je še toliko bolj pomembno, da za večjo varnost svojega motorja izkoristiš vse trike, ki so na voljo.

 

V nadaljevanju spoznaj 7 načinov, ki bodo odvrnili nepridiprave od kraje tvojega motorja, ali pa jim delo zelo otežili. Nikakor pa ne spreglej inovativne rešitve, ki bo varnost tvojega motorja končno pripeljala v 21. stoletje.

 
 

#1 Pokrivalo za motor je en izmed najbolj osnovnih, a večkrat spregledanih načinov varovanja

 

Morda se ta ideja sprva zdi nesmiselna, a če svoj motor pokriješ s pokrivalom, le-ta ne bo vzbujal tako velike pozornosti, kot sicer. Vse kar lahko skrije lepoto tvojega dvokolesnika, pripomore k temu, da ga bo nepridiprav spregledal. Morda celo do te mere, da tatovi ne bodo niti pomislili, da se pod pokrivalom skriva motor.

Če se v bližini nahaja še kak drug motor, bodo tato veliko prej opazili »tistega drugega«, saj je tvoj motor skrit pod neprivlačnim pokrivalom.

 
 

#2 Tatovi bodo o kraji motorja premislili dvakrat, če bodo v bližini videli video-nadzorne kamere

Če svoj motor parkiraš v skupnih garažah vašega bloka, ali še huje, pred blokom, si lahko zelo lahka tarča za tatove dvokolesnikov.

Se sprašuješ, zakaj ravno v teh primerih? Tatovi mnogokrat dlje časa opazujejo tvoje navade. Z opazovanji na daljši rok jim pomaga oceniti, kdaj je za njih najbolj varno izpeljati krajo motorja. S spremljanjem tvojih navad si ustvarijo »urnik«, kdaj navadno prihajaš domov, kdaj dom zapustiš in tako naprej…

 

Video-nadzorni sistem, ali celo samo maketa kamere bo tatove prisilila k razmisleku, če lahko tvoj motor sploh ukradejo z minimalnim rizikom, da jih pri tem ujamejo. Zapomni si, njihova svoboda stoji na kocki, v kolikor jih pri kraji ujamejo. Zato se bodo morda ob prisotnosti kamere odločili za katero drugo, za njih bolj varno opcijo kraje motorja nekje drugje.

 

Vsak tat si bo raje za tarčo izbral motor, ki je slabše zavarovan. Poskrbi, da bo tvoj motor bolj zavarovan, kot katerikoli drugi v neposredni bližini.

 
 

#3 V garaži montiraj »sidro« za večjo varnost tvojga motorja

 

Če predvidevaš, da je tvoj motor varen pred krajo, samo zato ker je parkiran v tvoji garaži, se motiš. Tatovi so dandanes pripravljeni na marsikateri izziv. V kolikor poznajo tvojo vsakodnevno rutino, je to skoraj tako, kot da bi imeli ključ tvoje garaže.

Najučinkovitejši ukrep pred krajo motorja je zagotovo to, da ji jim krajo karseda otežiš oziroma podaljšaš čas kraje. To pa je tudi skoraj edini način, da tatove prisiliš v razmislek, če se bodo kraje sploh lotili. V kolikor imaš motor zaklenjen z verigo, ki je hkrati vpeta tudi v »sidro«, bodo morali verigo najprej prerezati, preden bodo tvoj motor spravili iz garaže.

 

#4 Kjerkoli parkiraš svoj motor, potrudi se in ga parkiraj na čim težje dostopnem mestu

 

Smiselno, kajne? Bolj kot se moraš sam truditi, da prideš do mesta, kjer boš pustil motor, težje bo tudi tatovom. Posledično ga bodo tudi ukradli precej težje.

Prepričaj tatove, da se jim tveganje enostavno ne izplača, saj bo celoten proces trajal predolgo in njihovo »delo« bo zelo oteženo. Vem, tudi ti se boš z vsemi napori boril, da motor izvlečeš iz težko dostopnega mesta. Ampak bolje malo muje in nekaj minut dodatnega dela, kot pa pot domov z avtobusom. Lepo, se strinjava!

 

#5 Ključanica za zavorne diske samo podaljša čas, ki ga tat rabi za krajo

Spretni tatovi lahko odklenejo ali uničijo ključavnico že v nekaj minutah, če ne celo v nekaj sekundah. Nekateri pa enostavno odstranijo kar celotno sprednje kolo.

Sprednje kolo lahko odstranijo precej hitreje kot zadnje, a to še ni razlog za veselje. Izkušeni tatovi bodo brez velikih naporov odstranili tudi zadnje kolo. Mnoge osnovne ključavnice tatovi lahko uničijo ali odklenejo s precej enostavnim orodjem.

 

#6 Varnostna veriga ne garantira varnosti pred krajo

Najslabša opcija varovanja motorja je, da verigo prikleneš na sprednje kolo. Enako kot pri ključavnici za zavorne diske, tatovi bodo imeli precej malo dela, če morajo odstraniti le sprednje kolo.

Zelo slaba praksa je tudi, če je varnostna veriga priklenjena na motor zelo ohlapno. Verigo vedno namesti čimbolj tesno na motor in poskrbi, da ključavnica ne bo ležala na tleh. Le nekaj udarcev s kladivom je potrebnih, da razbiješ ključavnico. Če bo ključavnica dvignjena od tal, bo zelo težko udrihati po njej, brez da bi poškodoval motor.

 

Če se bodo tatovi lotili varnostne verige z »brusilko«, bodo prav tako potrebovali precej več časa, da jo prerežejo, če bo le-ta pritrjena tesno ob motor.

 

#7 Alarmne naprave privabijo pozornost, a mnogi ljudje redko reagirajo na zvok

Tisti, ki živimo v strnjenih naseljih, smo sigurno večkrat slišali zvok alarmne naprave. Sedaj pa iskreno – kolikokrat si slišal zvok alarma in kolikokrat si dejansko šel preverit, kaj se dogaja?

 

Torej, če nisi slišal in prepoznal alarma na svojem motorju, se ne zanašaj na to, da bodo odreagirali drugi. Kljub temu, da naj bi zvok alarmne naprave privabil pozornost, se večina ljudi, ki niso v neposredni bližini, na alarm sploh ne odzove.

Če boš prepoznal zvok tvoje alarmne naprave, boš sigurno tekel k motorju in preveril, kaj je sprožilo alarm. A ko te ni v bližini, ne računaj na pomoč drugih. Razlog je očiten – bi ti tvegal srečanje z nepridipravom in ga ujel v kočljivi situaciji, s tem pa ogrozil svojo varnost?

 

Velikokrat tatovi niso sami na delu. Medtem ko eden krade, drugi opazuje okolico in ustrahuje tiste, ki se ozirajo na mesto zločina. Večina se jih ustraši. Tudi če nekdo o dogodku obvesti policiji, bodo le-ti na prizorišče zelo verjetno prišli prepozno.

 

Ne razumi me narobe. Alarmna naprava zagotovo pomaga pri večji varnosti tvojega motorja, saj bodo tatovi morda raje izbrali drugo motor, ki bo manj varovan.

 

Ali obstaja popolna zaščita proti kraji motorja?

Na žalost te bo odgovor razočaral. Popolna zaščita žal ne obstaja in noben produkt ne more zagotoviti 100% varnosti.

 

Nepridipravi so v preteklosti našli način, da so vdrli tudi v najbolj varovane objekte, zato si lahko prepričan, da bodo našli način, kako se prebiti skozi vse varnostne dodatke na tvojem motorju. Če se bodo odločili, jim bo uspelo.

Najpomembnejše je, da za varnost svojega motorja poskrbiš v čim večjem obsegu. Naredi vse, kar je v tvoji moči, da nepridipravom otežiš delo in podaljšaš čas, ki ga bodo potrebovali za krajo. Če boš poskrbel, da tvoj motor ne bo najbolj očitna izbira za tatove, si naredil največ, kar lahko, da tvoj motor ne bo podlegel lepljivim prstom.

 

Konec koncev igrajo tatovi igro rizika, tehtajo možnosti uspeha in iščejo način, ki bo za njih najmanj riskanten. Kockajo s svojo svobodo in vsakokrat bodo dobro premislili, če je kraja tvojega motorja vredna tveganja.

 

Prihodnost varnosti tvojega motorja je v izboljšanju reakcijskega časa v primeru kraje in povečanju možnosti, da ukraden motor najdeš.

Tehnologija se razvija in z razvojem se na trg prebijajo tudi nove rešitve. Najočitnejša in nujna sprememba je pohitriti proces pretoka informacij o dogodku kraje pooblaščenim organom in zmanjšati njihov reakcijski čas. Pomisli, da bi lahko tvoj motor sam poklical na pomoč, ko »začuti«, da ga nekdo želi odtujiti.

 

Zelo pomembna pa je tudi sledljivost ukradenega motorja. Inovativni pristopi in povečanje natančnosti lokacisjkih funkcionalnosti s tehnologijo, ki s precej bolj kvalitetnimi signali lahko prodre tudi v notranje prostore, kleti in garaže, lahko možnosti, da ukraden motor spet najde mesto pri svojem lastniku, skokovito narastejo.

Te že zanima, kaj pripravljamo? Spoznaj VIGO zavarovanje za motor, kjer poleg naprave, s katero lahko dobiš vse zgoraj naštete funkcionalnosti, dobiš še zavarovanje proti kraji tvojega motorja.

 

Če želiš o tej inovativni rešitvi in zavarovanju motorja proti kraji izvedeti več, spodaj oddaj svoj email naslov. Po elektronski pošti pa te bomo tudi obvestili, kako lahko preveriš ponudbo za zavarovanje za točno tvoj motor.

 

Prepričan sem, da si mnogo rešitev za večjo varnost tvojega motorja že poznal. Morda si samo osvežil znanje o vseh možnostih, še bolje pa, če si se iz tega tudi kaj naučil.

 

Sedaj pa dosti govorjenja, čas je za »furo«! Srečno in varno vožnjo ti želim!

 

Braaaap…….!