Motorist v jeseni

5 nasvetov za varno vožnjo z motorjem v jesenskih dneh

Varna vožnja z motorjem v jesenskih dneh je lahko prijetna, saj lahko naravo in novo odkrite poti zaužijemo v popolnoma drugačnih barvah. Ker je jesen tudi letni čas z več padavinami, krajšimi dnevi ter mrzlimi jutri in večeri, smo pripravili 5 nasvetov za bolj varno vožnjo z motorjem.

Vidljivost in dodatna oprema

Vožnja v gosti megli ali v temi zahteva veliko več pozornosti in zbranosti. Čeprav je naš vizir na motorju popolnoma čist iz obeh strani, izgleda popolnoma nov, uporabljamo pa ga že dalj časa, je verjetno, da so se na njem pojavile manjše praske, zaradi katerih je vidljivost slabša – še posebej v tistem trenutku, ko snop svetlobe posveti neposredno v vizir. Takrat je čas, da ga zamenjamo in poskrbimo za našo varnost ter varnost drugih udeležencev v prometu.

Motoristična oblačila za še večjo varnost

Jesenske vremenske razmere so lahko nepredvidljive, zato pred vsako vožnjo preverimo vremensko napoved, ustrezno načrtujemo pot in poskrbimo za primerna oblačila. Najbolj ustrezen komplet oblačil za vožnjo z motorjem si vsak motorist sestavi z leti, saj v tem času ugotovi, katera oblačila so najbolj udobna. Bistveno je, da se oblečemo v slojih ter da med vožnjo ne čakamo na to, da nas prične zebsti. S podkapo ali s primerno ruto zaščitimo svoj vrat, usta in nos. Med vožnjo tako ne vdihavamo mrzlega zraka, pač pa ogretega, kar zmanjša tveganje za hud prehlad.

Ne pozabimo na čelado

Z notranje strani jo lahko opremimo  z vložkom proti megljenju. Nanjo lahko namestimo tudi rumen vizir, ki bo v jesenskih dneh dan podaljšal za vsaj eno uro. Rumena barva namreč poudari kontraste in okolico zaznavamo bolje. Da boste izbrali pravo čelado za vas, si lahko pogledate video, v katerem #motosvetovalec Sašo (Yogi.si) razloži, na kaj biti pozoren: TUKAJ.

Pomembna je barva vaše opreme

Preverimo pnevmatike

Vsak motorist ve, da bi jih moral pregledati pred vsako vožnjo – a včasih nam to uide. Zaradi nizkih temperatur se zrak v gumah ohladi in pritisk je nižji. Za zagotovitev varne vožnje je pomembno, da stanje naših pnevmatik preverimo pred vsako vožnjo in ne šele takrat, ko se na poti ustavimo na bližnjem bencinskem servisu. Med vožnjo se zrak v pnevmatikah namreč segreje in merilnik tlaka ne bo pokazal realnega stanja. Če pa so naše gume že precej stare, je pomembno, da jih pravočasno zamenjamo.

Spolzke ali zamrznjene površine

Barviti listi, ki padajo z dreves pričarajo pravo jesensko vzdušje, a na cesti lahko predstavljajo veliko nevarnost. Prekrijejo namreč razpoke ali druge nepravilnosti na cesti, ki lahko povzročijo zdrs ali neprijetno nesrečo. Paziti moramo tudi na vlažne ovinke v senčnih legah – ti lahko ob mrzlih jesenskih temperaturah tudi zamrznejo.

Varni na vsakem ovinku

Z vsakim letom je na cesti vedno več motoristov, ki se zavedajo, da vožnja z motorjem zahteva veliko več previdnosti, kot vožnja z avtomobilom. Vsaka vožnja je lahko lepa izkušnja, če poznamo osnovna pravila varne vožnje in kako se v skrajnih primerih odzvati na nastalo situacijo. V ta namen v Centru AMZS organizirajo tečaje varne vožnje za motoriste. Vam primernega lahko poiščete tukaj.

Za še večjo varnost pa bo poskrbel Vigo, zavarovanje motorja proti kraji, ki hkrati zavaruje tudi motorista. Ponuja namreč še SOS klic v sili, 24/7 spremljanje motorja preko aplikacije in ocenjevanje voženj. Opravite INFORMATIVNI IZRAČUN ZAVAROVANJA za vaš motor in se prepričajte 😉

Imate tudi vi kakšen nasvet za bolj varno vožnjo v jesenskem času? Vaš komentar lahko zapišete na naši Facebook strani.